Angående Coronavirusutbrottet:

Vi har öppet som vanligt men har infört kontroller vid entréerna för att undvika smittspridning på mottagningarna, ingen med luftvägssymtom eller oklar feber blir insläppt. Du som söker för andra åkommor kan känna dig trygg med att komma till oss. Har du infektionssymtom ring oss först för rådgivning, vid behov kommer du få en bokad tid i särskilt avskilda lokaler. Vi har också infört videobesök för dig som kan genomföra ditt besök vid video, kontakta oss för mer information. Tänk på att avboka ditt besök vid minsta infektionssymtom. Vid uteblivet besök utgår en avgift. Vid BVC-besök ber vi att syskon stannar hemma för att minska risken för smitta. Undvik att ta med medföljare på besök om det inte är strikt nödvändigt.

På denna sida hittar du mer information om corona, provtagning med mera.

Information om coronavirusutbrott och COVID-19

Allmän information

Vid allmänna frågor om Covid-19, ring nationella informationsnumret 11313 som är öppet dygnet runt eller läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida och hos 1177 Västra Götaland. Använd god handhygien för att skydda dig och närstående, läs mer här. För information om Corona på andra språk (inklusive via telefon), läs mer här. For more information about Corona in other languages (including information by phone), read more here.

Provtagning för pågående infektion (PCR-teknik)

Du som har pågående symtom av misstänkt Covid-19 infektion sedan minst 24 timmar (helst 48) och är så lindrigt sjuk att du inte behöver söka sjukvård kan nu testa dig om du har Covid-19, boka tid online här. Provtagning sker på Hängpilsgatan 3. 

Detta är inte ett antikroppstest som visar om du har haft sjukdomen tidigare eller är immun. Det lämpar sig därför bara för dig som har aktuella symtom. Testet kan bli negativt om det tas för sent, du bör inte haft symtom mer än ca en vecka. Provtagning kan ske av barn från och med förskoleklass samt vuxna. Provet tas med en bomullspinne antingen i svalget eller näsan.
Om du inte ser några tider är de slut. Det läggs löpande upp nya tider för de kommande tre dagarna, välkommen åter. Är tiderna slut kan vi tyvärr inte boka dig via telefon annat än vid smittspårningssyfte då dessa prioriteras. Vi arbetar med att maximera antalet tider varje dag.

Bokar du tid till ett barn förbered barnet på att provet är något obehagligt att ta samt att personalen är iförd skyddsutrustning och arbetar under tidspress samt att provtagningen sker utomhus i tält. Har barnet inte mobilt bank-id vänligen ring och boka tid – provet riskerar att hamna på fel person om du bokar i fel personnummer.

Tänk på att följa myndigheternas råd om isolering när du har symtom.

Svaret kan du se inom 2-5 dagar genom att gå in på 1177 Vårdguidens e-tjänster och logga in med mobilt bank-id. Välj journaltjänster under övriga tjänster. Klicka på journalen. Tryck ”visa alla uppgifter”. Välj provsvar, och klicka dig vidare till ditt prov på angivet provdatum. Du kommer ej att bli aviserad om när provet har inkommit, utan måste själv bevaka detta via 1177.se. Är du vårdnadshavare för ett barn kan du även se barnets provsvar via din inloggning i 1177 (se ovan!) om barnet är under 13 år. För barn mellan 13-16 år kommer ett svar att gå ut via SMS då dessa personer inte kan se sitt svar på 1177. Från 16 års ålder kan ungdomen läsa sin journal själv.

Provtagning av antikroppar mot Covid-19

Du som arbetar inom kommunal hälso- och sjukvård, kommunal omsorg eller regionfinansierad sjukvård kan nu testa dig om du har antikroppar. För allmänheten som INTE arbetar inom sjukvård kommer vi öppna upp för bokning av tider vecka 40 efter regionalt beslut.

Du kan komma på provtagning hos Wästerläkarna Redegatan 1B genom att boka tid via denna länk.
Vill du göra provtagningen hos Wästerläkarna på Hängpilsgatan 3 kan du boka tid via denna länk.
Om tiderna är slut på ena mottagningen kan du boka in dig på den andra.

Det läggs löpande upp nya tider för de kommande veckorna, ser du inga tider när du loggar in är de tillfälligt slut. För att ta provet ska du ha varit symtomfri i minst två veckor, vi kommer inte släppa in dig på vårdcentralen om du har några symtom på luftvägsinfektion. Observera att inga barn under 18 år provtas. Provtagning sker via blodprov.

Svaret kommer du kunna se efter cirka en vecka genom att gå in på 1177 Vårdguidens e-tjänster och logga in med mobilt bank-id. Välj journaltjänster under övriga tjänster. Klicka på journalen. Tryck ”visa alla uppgifter”. Välj provsvar, och klicka dig vidare till ditt prov på angivet provdatum. Du kommer ej att bli aviserad om när provet har inkommit, utan måste själv bevaka detta via 1177.se.

Guide för att tolka svaret hittar du via denna länk. Mer information hittar du också hos 1177.
Behöver du intyg kopplat till provsvar får tid för det bokas separat och kommer kosta extra.

Information för dig som testats positivt för pågående infektion

Här finns information och förhållningsregler för dig som testats positiv för Covid-19, du är skyldig att följa dessa råd enligt smittskyddslagen. Du har också skyldighet att medverka till smittspårning enligt detta dokument.

För dig som haft en svår tid på IVA i samband med Coronainfektion eller känner stark oro i samband med coronapandemin finns information och stödmaterial på denna länk. Våld i nära relationer har tyvärr ökat nu under Coronapandemin. Är du utsatt finns mer information här om hur du kan söka stöd.