Provtagning

Boka tid för provtagning

Välkommen till vår provtagning. Hos oss arbetar erfaren personal. 

Behöver du hjälp med extern provtagning eller mellanliggande provtagning kan vi hjälpa dig med detta. Du kan nu boka tid för provtagning online. 
OBS! Ej provtagning för Covid-19.

Onlinebokning Hängpilsgatan- se länk.
Provtagningen sker på vår 70+ mottagning, Hängpilsgatan 7, för alla över 16 år. 

Onlinebokning Redegatan- se länk.

Extern provtagning

Detta alternativ väljer du som har remiss från en annan vårdgivare men vill ta ditt prov hos oss. 
Du måste ha en remiss som du tar med dig till besöket, vi kan inte se vad andra vårdgivare ordinerat om du inte har med detta. 

Läs noga igenom remissen och se om du ska företa särskilda förberedelser eller om provet ska tas vid särskild tid. 
Ska du ta PK prov – boka tid innan lunch. 

Mellanliggande provtagning

Detta alternativ väljer du som har fått besked från läkare eller sjuksköterska på vår mottagning att ta prov, exv uppföljande prover efter medicinjusteringar eller liknande. 

Medicinerar du med Levaxin – tag inte tabletten samma dag. 
Ska du ta fastande prover gäller att du inte ska äta eller dricka något efter midnatt, du kan dricka vatten om du behöver ta tabletter på morgonen. 

Om möjligt försök att inte stressa och ta det lugnt inför provtagningen då detta kan påverka provresultat för en del analyser. 

Besöket kostar 50 kronor och betalas på plats. 

Var god ta med legitimation och ev remiss.

Biobankslagen
De flesta prov som tas i vården förstörs efter att analysen är klar. Vissa prov kan komma att sparas i en biobank framför allt för din eller ditt barns vård. Sparade prov får även enligt biobankslagen (Biobankslag 2023:38) användas för andra ändamål. Du kan läsa mer om ändamålen och biobankslagen på 1177.se och biobanksverige.se. Du har rätt att begränsa vad ditt eller ditt barns sparade prov får användas till. Det gör du genom att logga in på 1177.se och skicka in en begäran via ”Samtycke prov i biobank”. Du kan också gå in på biobankssverige.se och hämta blanketten ”E1. Ändring av samtycke”. Den ifyllda blanketten skickas in till den region där prov togs. Adresser hittar du på biobanksverige.se.