Angående Coronavirusutbrottet:

Vi har öppet som vanligt men har infört kontroller vid entréerna för att undvika smittspridning på mottagningarna, ingen med luftvägssymtom eller oklar feber blir insläppt. Du som söker för andra åkommor kan känna dig trygg med att komma till oss. Har du infektionssymtom ring oss för bokning till separat lokal eller kanske videobesök. Tänk på att avboka ditt besök vid minsta infektionssymtom. Undvik att ta med medföljare på besök om det inte är strikt nödvändigt.

Provtagning coronavirus:

För mer information och bokning av tider för både pågående infektion och antikroppar – se denna sida. Vi kan tyvärr inte kan erbjuda fler PCR tider än de som syns via webbtidbokningen, nya tider läggs ut två dagar framåt fortlöpande. Vi är tacksamma om du bokar på nätet istället för at ringa då vi är hårt belastade i telefon. Provtagning av barn under 6 år bokas dock via telefon i mån av lediga tider.

Information om vaccination mot COVID-19 – vi startar inte fler vaccinationer av fas 4 from 2021-05-27:
Wästerläkarna kommer från och med nu inte att ge ytterligare dos 1 till allmänheten – det innebär att du får vända dig till någon av regionens upphandlade vaccinationsmottagningar. Du behöver inte lista dig på den mottagning du vaccineras på. Se denna sida hos VGR för fler mottagningar. För dig som fått besked att du inte får vaccinera dig hos upphandlad vaccinatör kontakta oss. 

För information kring vaccination och bokning se mer info på denna sida.

Fotvård

Hej! Jag heter Yvette Forsmark och är utbildad medicinsk fotterapeut. Jag har mer än 20 års erfarenhet av både medicinsk fotvård, “vanlig” fotvård och har även arbetat som fotvårdslärare. Jag driver Fotvårdsklinik Novus som ligger i Wästerläkarna Redegatans lokaler på Redegatan 1B.

Du som använder dina fötter mycket i arbete eller idrott bör unna dig fotvård! En behandling tar oftast 45-60 minuter.

Medicinsk fotvård

De som har vissa sjukdomar (t ex diabetes och åderförkalkning) kan få fotvård av medicinska skäl. Detta gäller om man har komplikationer av sjukdomen så att känseln eller blodcirkulationen i fötterna ar nedsatt. Läkaren skriver då remiss för fotvård och priset är reducerat. Bland annat förebygger en fotvårdsterapeut fotsår och minskar därför risken betydligt för svårläkta sår och amputationer. Observera – tyvärr har inte alla med diabetes rätt till medicinsk (rabatterad) fotvård, jag följer Västra Götalandsregionens riktlinjer för vilka som har rätt till medicinsk fotvård.

Vad kostar fotvård?

Remisspatienter (medicinsk fotvård): 50 kronor (OBS – betala i receptionen, frikort gäller)

Vanlig fotvård betalas direkt hos mig/Fotvårdsklinik Novus, frikort gäller ej, fråga mig om aktuellt pris.

Kontaktinformation

Fotvårdsklinik Novus
Medicinsk fotterapeut: Yvette Forsmark
Besöksadress: Redegatan 1B, 42677 Västra Frölunda.

Telefon: 0762-491351

E-post: yvette.forsmark@wasterlakarna.se (Tänk på att inte skicka känslig information/personuppgifter via e-post.)

Fotens uppbyggnad

En person som väger 70 kg och går 12 km per dag genererar under dagens lopp ett tryck på sammanlagt 700 ton i varje fot – det motsvarar 15 fullastade långtradare! Öka din vikt med 50% så får du fram hur hög belastning i kg som ligger i varje steg du tar. Vid löpning kan du istället öka din vikt med 500-600%. Man kan lätt förstå hur stor belastning ett par fötter måste kunna klara! Foten är verkligen sinnrikt konstruerad, med optimala förutsättningar för stötabsorbering och anpassning till olika underlag. I vår fot har vi ca 28 ben, 56 leder och 38 muskler, och mer än 100 ligament. Tillsammans ger dessa foten dess överlägsna kapacitet till viktbärande och stötdämpning. Trots miljarder kronor som investerats i forskning efter den perfekta skon, har man ännu inte skapat något lika fantastiskt som foten själv.

Benen, musklerna och ligamenten i foten formar de tre fotvalven.: det mediala som ligger på insidan av foten och är högt och rörligt, det laterala valvet på lilltåsidan, som är platt och stumt, och det tvära valvet som ligger vid trampdynan vid tårna. Det är det tvära valvet som människor oftast får problem med, när valvet har “sjunkit”, vilket oftast beror på svaga muskler i foten eller påverkan från dåliga skor. Svaga valv kan tränas upp med fotgymnastik och ökad uppmärksamhet i vardagen på hur vi står och går.

Det är ligamenten som ger fotvalven deras lyft, vilket ger en enorm elasticitet och fjädring. När vi landar på foten blir trycket transmitterat från hälen, över lateralsidan av foten, diagonalt framåt mot stortån, varifrån kraften styrs tillbaka mot det höga fotvalvet och upp genom hela kroppen med en stark fjädrande kraft. Detta påverkar hela kroppen i såväl stående ställning som vid gång och löpning. Tar man på en sko som stöttar fotvalvet för mycket mister det sin fulla potential för fjädring. I vissa fall är det dock en god hjälp att få ett inlägg som hjälper till att balansera belastningen på foten.

För funktionella fötter, gå barfota så ofta du kan och välj skomodeller som tillåter fritt spelrum för naturens egen finmekanik!