Angående Coronavirusutbrottet:

Vi har öppet som vanligt men har infört kontroller vid entréerna för att undvika smittspridning på mottagningarna, ingen med luftvägssymtom eller oklar feber blir insläppt. Du som söker för andra åkommor kan känna dig trygg med att komma till oss. Har du infektionssymtom ring oss först för rådgivning, vid behov kommer du få en bokad tid i särskilt avskilda lokaler. Vi har också infört videobesök för dig som kan genomföra ditt besök vid video, kontakta oss för mer information. Tänk på att avboka ditt besök vid minsta infektionssymtom. Vid uteblivet besök utgår en avgift. Vid BVC-besök ber vi att syskon stannar hemma för att minska risken för smitta. Undvik att ta med medföljare på besök om det inte är strikt nödvändigt.

Provtagning coronavirus:

För mer information och bokning av tider för både pågående infektion och antikroppar – se denna sida. Observera att vi tyvärr inte kan erbjuda fler PCR tider än de som går att boka via webbtidbokningen. Det läggs ut nya tider två dagar framåt fortlöpande. Vi ber er att inte ringa för bokning av PCR provtagning, vi har inga andra tider att erbjuda och hinner inte ta alla samtal. Provtagning av barn bokas dock via telefon i mån av lediga tider.

COVID-vaccin:
Vi inleder vecka 3 vaccination av personer i fas 1. Detta innebär dig med hemtjänst, hemsjukvård och du som bor med dessa personer. Du som är inskriven i hemsjukvården kommer få ditt vaccin av hemsjukvårdens sjuksköterska i hemmet, det gäller även den du bor med. Du som har hemtjänstinsatser kan från vecka 3 boka tid. Observera att det är begränsat med tillgång på vaccin, vi erbjuder så många tider vi kan.
Fas 2 inleds mitten av februari, det gäller dig som är över 70 år eller har insatser enligt LSS. I nuläget kan vi inte boka in dig då vi inte har uppgifter om hur mycket vaccin vi får tillgång till. För att inte överbelasta våra telefonlinjer ber vi vänligen dig som inte tillhör Fas 1 att inte ringa oss i detta skede. Vi informerar så fort vi vet mer på hemsidan. OBS Vi tillhandahåller bara vaccination till våra listade patienter.

Fotvård

Hej! Jag heter Yvette Forsmark och är utbildad medicinsk fotterapeut. Jag har mer än 20 års erfarenhet av både medicinsk fotvård, “vanlig” fotvård och har även arbetat som fotvårdslärare. Jag driver Fotvårdsklinik Novus som ligger i Wästerläkarna Redegatans lokaler på Redegatan 1B.

Du som använder dina fötter mycket i arbete eller idrott bör unna dig fotvård! En behandling tar oftast 45-60 minuter.

Medicinsk fotvård

De som har vissa sjukdomar (t ex diabetes och åderförkalkning) kan få fotvård av medicinska skäl. Detta gäller om man har komplikationer av sjukdomen så att känseln eller blodcirkulationen i fötterna ar nedsatt. Läkaren skriver då remiss för fotvård och priset är reducerat. Bland annat förebygger en fotvårdsterapeut fotsår och minskar därför risken betydligt för svårläkta sår och amputationer. Observera – tyvärr har inte alla med diabetes rätt till medicinsk (rabatterad) fotvård, jag följer Västra Götalandsregionens riktlinjer för vilka som har rätt till medicinsk fotvård.

Vad kostar fotvård?

Remisspatienter (medicinsk fotvård): 50 kronor (OBS – betala i receptionen, frikort gäller)

Vanlig fotvård betalas direkt hos mig/Fotvårdsklinik Novus, frikort gäller ej, fråga mig om aktuellt pris.

Kontaktinformation

Fotvårdsklinik Novus
Medicinsk fotterapeut: Yvette Forsmark
Besöksadress: Redegatan 1B, 42677 Västra Frölunda.

Telefon: 0762-491351

E-post: yvette.forsmark@wasterlakarna.se (Tänk på att inte skicka känslig information/personuppgifter via e-post.)

Fotens uppbyggnad

En person som väger 70 kg och går 12 km per dag genererar under dagens lopp ett tryck på sammanlagt 700 ton i varje fot – det motsvarar 15 fullastade långtradare! Öka din vikt med 50% så får du fram hur hög belastning i kg som ligger i varje steg du tar. Vid löpning kan du istället öka din vikt med 500-600%. Man kan lätt förstå hur stor belastning ett par fötter måste kunna klara! Foten är verkligen sinnrikt konstruerad, med optimala förutsättningar för stötabsorbering och anpassning till olika underlag. I vår fot har vi ca 28 ben, 56 leder och 38 muskler, och mer än 100 ligament. Tillsammans ger dessa foten dess överlägsna kapacitet till viktbärande och stötdämpning. Trots miljarder kronor som investerats i forskning efter den perfekta skon, har man ännu inte skapat något lika fantastiskt som foten själv.

Benen, musklerna och ligamenten i foten formar de tre fotvalven.: det mediala som ligger på insidan av foten och är högt och rörligt, det laterala valvet på lilltåsidan, som är platt och stumt, och det tvära valvet som ligger vid trampdynan vid tårna. Det är det tvära valvet som människor oftast får problem med, när valvet har “sjunkit”, vilket oftast beror på svaga muskler i foten eller påverkan från dåliga skor. Svaga valv kan tränas upp med fotgymnastik och ökad uppmärksamhet i vardagen på hur vi står och går.

Det är ligamenten som ger fotvalven deras lyft, vilket ger en enorm elasticitet och fjädring. När vi landar på foten blir trycket transmitterat från hälen, över lateralsidan av foten, diagonalt framåt mot stortån, varifrån kraften styrs tillbaka mot det höga fotvalvet och upp genom hela kroppen med en stark fjädrande kraft. Detta påverkar hela kroppen i såväl stående ställning som vid gång och löpning. Tar man på en sko som stöttar fotvalvet för mycket mister det sin fulla potential för fjädring. I vissa fall är det dock en god hjälp att få ett inlägg som hjälper till att balansera belastningen på foten.

För funktionella fötter, gå barfota så ofta du kan och välj skomodeller som tillåter fritt spelrum för naturens egen finmekanik!