Angående Coronavirusutbrottet:

Vi har öppet som vanligt men har infört kontroller vid entréerna för att undvika smittspridning på mottagningarna, ingen med luftvägssymtom eller oklar feber blir insläppt. Du som söker för andra åkommor kan känna dig trygg med att komma till oss. Har du infektionssymtom ring oss först för rådgivning, vid behov kommer du få en bokad tid i särskilt avskilda lokaler. Vi har också infört videobesök för dig som kan genomföra ditt besök vid video, kontakta oss för mer information. Tänk på att avboka ditt besök vid minsta infektionssymtom. Vid uteblivet besök utgår en avgift. Vid BVC-besök ber vi att syskon stannar hemma för att minska risken för smitta. Undvik att ta med medföljare på besök om det inte är strikt nödvändigt.

Provtagning coronavirus:

För mer information och bokning av tider för både pågående infektion och antikroppar – se denna sida.

Årets influensa – bokning:

Årets influensavaccination drar nu igång. Mer information och webbokning får du – se denna sida.

Mässlingsutbrott

Just nu (januari 2018) pågår ett mindre mässlingsutbrott i Göteborg.
Smittskydd Västra Götaland bedömer för närvarande att nya fall av mässling kan dyka upp. Från smittotillfället tar det 6 till 18 dagar innan sjukdomen bryter ut.
Om du tror att du själv eller någon av dina anhöriga har blivit smittad ska du inte söka vård direkt på någon mottagning, mässlingen är mycket smittsamt. Läs först om mässling på 1177. Tror du fortfarande att du har mässling, ring oss på dagtid eller 1177 om vi har stängt för bedömning och råd om var du ska vända dig.

Vaccination?
Många ringer oss och undrar om de behöver vaccineras, du kan själv läsa nedan kring detta:

-Är du född före 1960 bedöms du som fullt skyddad och behöver ej vaccination!
-Är du född efter 1981 och haft följt barnvaccinationsprogrammet är du fullvaccinerad och behöver ej vaccination!
-Är du född mellan 1960 och 1981 (under denna period påbörjades vaccination men långt ifrån alla fick de två doser man bör ha) skall du ställa dig följande frågor:
1. Har jag haft mässling? Om ja: behöver du ej vaccineras
2. Har jag fått två doser mässlingsvaccin? Om ja: behöver du ej vaccineras
Om nej alt vet inte: tag en dos vaccin extra (kontakta oss per telefon för tidsbokning).
En dos för mycket är bättre än en dos för lite! Det är ofarligt att ta en extra dos.

Det finns bara ett vaccin mot mässling, det heter priorix och ger även skydd mot påssjuka och röda hund. Då vaccinet är ett levande vaccin ska man inte ta vaccinet om man är gravid, står på immundämpande läkemedel eller har en pågående cancerbehandling.
Obs. Ovanstående gäller för personer som följt svenska barnvaccinationsprogrammet. Födda och vaccinerade utomlands kan söka information om sitt lands vaccinationshistorik via WHO på nätet.

Man kan också ta antikroppar mot mässling för att kontrollera om man är immun – detta rekommenderas inte. Dels för att det är ofarligt att ta en dos extra av vaccinet och kostanden är lika stor (eller större) och dels för att sjukvården behöver resurserna som det tar att analysera dessa prover för de fall som är sjuka eller varit i kontakt med smittade personer. Är du osäker på ditt skydd kan man alltså ta en extra dos vaccin utan risk.